2021-12-03 11:04:00• hírek • Szatmár.ro

Újabb színháztörténeti kötet Csirák Csabától

December 3-án az Északi Színház büféjében tartották Csirák Csaba szatmárnémeti színháztörténész legújabb kötetének bemutatóját.

A Huszonkilenc színházi évad Szatmárnémetiben – a szatmári magyar színjátszás története 1919 és 1948 között című kötetet a szerző és a kiadvány szerkesztője, Bessenyei Gedő István, a Harag György Társulat művészeti igazgatója mutatta be az egybegyűlteknek.
 

Az új könyv hiánypótló munka, amely a szatmári magyar színjátszás egy igazán nehéz periódusát mutatja be: a közel három évtized alatt ugyanis három terror nehezítette a művészi kibontakozást, a színházi életet. A szatmári színjátszás ebben az időszakban számos neves képviselőjét, meghatározó alakját veszítette el, emellett a folyamatos politikai nyomás, a cenzúra nehezítette, vagy éppen lehetetlenítette el a munkát.
 

Csirák Csaba most is a tőle megszokott alapossággal, pontossággal tárja az érdeklődők elé hosszú évek kutatómunkájának eredményét. Egyrészt történelmi, színháztörténelmi leírást, másrészt rengeteg adatot, amelyek az időszak magyar színjátszását kutatóinak igazi aranybánya lehet. A könyv kitűnően egészíti ki a Harag György Társulat történetét az alapítástól kutató, és rendkívül igényesen összefoglaló kötetét, amivel együtt a szatmárnémeti magyar színjátszás története gyakorlatilag 1919-től napjainkig kutatva, dokumentálva van.   
 

A tervek szerint a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata a 2022. januárjában szervezett, a most is használatban levő szatmári színházépület átadásának 130 éves évfordulója alkalmából tartott rendezvény részeként is be fogják mutatni.
 

A kötet megjelenését a Szatmár Megyei Tanács és a Communitas Alapítvány támogatta.   
 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: